Skip to content

Backlink elemzés ♥ SEO Tippek

backlink elemzés

Egyáltalán, mi az a backlink?

Minden egyes honlap, minden egyes oldala, bejegyzése egy egyedi linkazonosítóval rendelkezik. Ennél fogva az interneten nyomon követhető és mérhető az oldal látogatottsága, hány kattintás, megnyitás érkezik rá a keresőkből és mérhető és követhető az is, hogy hol, mely más honlapokon hivatkoznak rá, linkelik be a tartalomba. Ezt a kívülről a honlapunkra mutató linket nevezzük backlinknek, melynek forrása és minősége fontos mutatója a keresőmotoroknak az oldalunk rangsorolásában, éppen ezért a rendszeres backlink elemzés is fontos feladatunk az előkelő helyezések érdekében.

Backlink elemzés fontossága

linképítés  keresőoptimalizálási (SEO, Search Engine Optimalization) részfolyamat, melynek célja, hogy az adott weboldalra, minél több és erősebb külső hivatkozás vezessen, ezáltal a weboldal látogatottsága – és az adott szolgáltatás iránt érdeklődők, azt igénybe vevők száma – növekedjék.

Forrás: Wikipédia

Tudnunk kell, hogy az oldalunkra mutató linkek honnan származnak, kik hivatkoznak ránk, azaz milyen honlapokról. Ugyanis a linkek, így a backlinkek sem egyformán jók, szakzsargonnal élve, konkrétan a linkerejük. Nem elég, hogy vannak, vagy hogy sokan vannak. Vannak köztük, amik kifejezetten károsak a honlapunk rangsorolására, és vannak, amik viszont kifejezetten erősítik azt. A backlink elemzés éppen ebben segít, feltárja az oldalunkra mutató domaineket, forrásokat, így lehetőségünk nyílik a rossz linkeket eltávolítani vagy eltávolíttatni. A backlinkek ilyetén rendbetétele nagy mértékben hatással van a keresőkben elfoglalt helyezésre, természetesen pozitív vonatkozásban.

Hogyan tudjuk a backlinkeket felderíteni ?

Először is tudomásul kell vennünk, hogy a backlinkek elemzése nem automatizálható, nincs egyetlen varázsszoftver, ami egymaga alkalmas az összes backlink felderítésére és minősítésére, hogy azok linkereje káros vagy éppen üdvös-e a honlapunkra vonatkozóan. Ergo, minden egyes külső hivatkozást egyesével meg kell vizsgálnunk. Ez pedig igen időigényes és tapasztalatot igénylő feladat. Emellett igényli az alábbi eszközök magabiztos használatát is:

  • ubersuggest
  • cognitiveseo
  • majestic SEO
  • Moz – Open Site Explorer
  • SEO PowerSuite

Ez laikusként, a témában történő komolyabb elmélyülés nélkül nehézkes, de van amit igenis tehetünk. Alapvető információkat mégis tudunk szerezni. A honlapkészítés során van két alapvető program, amivel eleve összekötjük a honlapot, mert ezek segítenek a honlap működésének és eredményeinek követésében. Backlinkekre vonatkozóan, nem adnak tűpontos eredményt, de nagymértékben segítenek és laikusként is viszonylag könnyen értelmezhetőek.

  • domaint és linket,
  • azok Url-jét, forrását,
  • a kapcsolódó horgonyszövegeket is, valamint
  • a céloldalunkat is.

Ezeket a Google már feltérképezte és eredményüket beleszámítja a honlapunk rangsorolásába.

Jó link-rossz link, miről ismerhető fel?

A jó linket onnan ismerjük fel, hogy releváns témájú, a felhasználó az adott oldalon is témába vágó, hasznos információt talál, így a link elhelyezése a tartalomban is természetes, illeszkedik, nem zavaró.

A rossz linkek ezzel szemben pedig, többségében olyan honlapokról származnak, melyek mesterségesen előállított tartalmakat, sokszor nem is releváns tartalommal, melynek sokszor a nagyon magyartalan szövegezés is árulkodó jele, vagy ahol tipikusan szinte csak reklámokat találunk az oldalakon.

Backlink elemzés elvégzése

A fentiekből látszik, hogy maguknak a backlinkeknek a felderítése nem nagy ördöngösség, azonban annak eldöntése, hogy melyiktől és hogyan szabaduljunk meg, már tapasztalatot igényel. Ezenkívül az egész honlapra vonatkozó linképítési stratégiának is szerves részét képezik a belső és a külső linkek átgondolt alkalmazása, és ez már egy gyakorlott seo szakember kompetenciája. Akár egyszeri, projektalapú rendbetétel miatt, akár egy átfogó, teljeskörű SEO Audit részeként, szívesen állok rendelkezésre.

Mind a seo stratégiád kialakításában, mind webáruházad seo szempontból való javításában, de egyéb seo kérdésekben is, nyugodtan lépj velem kapcsolatba, örömmel segítek.