Skip to content

Mi az a SEO? ♥ Keresőoptimalizálás könnyen és érthetően

mi az a seo

Keresőoptimalizálás könnyen és érthetően: Mi az a SEO?

Újabb és újabb rövidítések repkednek az online térben, az online marketing háza táján. Ilyenek például a SEO, a SEM, a SEA is. Ebben a cikkben azt járjuk körbe, hogy mi az a SEO?

Az online marketing része a SEO.  Maga a SEO egy rövidítés, mégpedig az angol Search Engine Optimization kifejezésé,  amit magyarul, keresőmotor optimalizálásnak, rövidebben keresőoptimalizálásnak fordítunk. A SEO-n belül megkülönböztetünk Onsite seo-t (honlapon belüli), Offsite-seo-t (honlapon kívüli), és Onpage seo-t (a honlap egyes aloldalán, bejegyzésén belüli). Ebben a bejegyzésben azonban most csak magának a SEO-nak a jelentését nézzük meg.

Mi az a SEO? A SEO jelentése, célja

A SEO egy módszer, a honlap szerkezetében és tartalmában elvégzett célirányos technikai beállítások és szövegbeli megfogalmazások, melyeknek célja, hogy a honlap és annak oldalai, adott keresőszavakra, kulcsszavakra a keresőkben minél előrébb, optimális esetben az első helyen jelenjenek meg. 

A keresőoptimalizálásnak vannak konkrét és logikus technikai és tartalmi elemei és feltételei, amit a seo szakemberek ismernek és alkalmaznak, amivel az adott honlap helyezését befolyásolni tudják és vannak olyan ismérvek, amiket a keresőmotorok üzemeltetői, mérnökei titkosan kezelnek, és időközönként változtatnak is, ezzel akadályozva meg, hogy a rangsorolást pusztán tartalmi és technikai elemekkel befolyásolni lehessen.

A SEO szerepe, értelme

A SEO legfontosabb szerepe, hogy alkalmazásával a honlap minél előkelőbb helyet foglaljon el a keresési találatokban. A keresőmotorok két fő jellemzőt tekintenek a rangsorolásban  a legfontosabbnak:

  • az egyik, hogy mennyire ad értéket-azaz választ, segítséget a honlap a felhasználók kérdéseire, keresésére, problémájára, másfelől,
  • mennyire egyértelműen szól az adott témáról a honlap.

Előbbi inkább tartalmi, utóbbi inkább technikai kérdés.

Ezeken kívül persze számos más dolog is számit, például a technikai seo elemeinek mibenléte, a social média támogatottság, a linkmarketing stb. stb.

Mit jelent a SEO a gyakorlatban?

A SEO maga egy gyűjtőkifejezés, sok kis lépésből, összetevőből áll össze, melyeket többféleképpen szokás csoportosítani, az egyik ilyen , a két fő,

  • az Onsite SEO, honlapon belüli tartalmi és technikai elemek és az
  • Offsite SEO, vagyis külső, a honlapról kívülre mutató, vagy kívülről a honlapra irányuló, a rangsorra hatást gyakorló tényezőket magába foglaló tevékenységek csoportja.

Ezekről is és még számos más SEO fogalomról eszközről  jelen honlapon is további információkat találhat.

Összefoglalva a SEO érdemei

Egy honlap, és egy a mögötte álló vállalkozás számára ma már elképzelhetetlen a keresőoptimalizálást mellőzve sikeresen jelen lenni az interneten, az online világban.

Egészen egyszerűen azért, mert, aki ott nincs ” hatékonyan”, érts egy keresőoptimalizált honlappal jelen, az jelentős számú térben közel és távol élő vásárlót és ügyfelet veszít, mivel nem kattintanak rá, ha a keresők hátul sorolják a sokadik oldalon, vagy legalábbis nagyon kevesen, másrészt a versenytársak pedig jelen vannak, és messze jobban teljesítenek. A jó tartalommarketing és a felhasználóbarát honlapszerkezet tehát ma  már elengedhetetlen feltétele minden online résztvevőnek.