Skip to content

SERP, avagy a keresők találati oldala ♥ Keresőoptimalizálás könnyen és érthetően

serp _seolady

SERP, avagy a keresők találati oldala – irány az eleje! 🙂

A SERP (Search Engine Results Page) és annak fontossága?

A SERP fontos szerepet játszik a weboldalak sikerében. A jó helyezés növeli a látogatók számát, a márkaismertségét és a konverziókat. A keresőoptimalizációval és a minőségi tartalommal a weboldalak jobb SERP helyezést érhetnek el.

 1. Látogatók számának növelése: A SERP-en való jó helyezés növeli a weboldal látogatóinak számát. Az első oldalon található találatok sokkal több kattintást kapnak, mint a későbbi oldalakon találhatók.
 2. Brand (márka) ismertség növelése: Ha egy vállalat vagy márka a SERP-en jó helyezést ér el, az növeli a brand ismertségét. A felhasználók gyakran megbíznak az első oldalon található weboldalakban.
 3. Konverziók növelése: A SERP-en jó helyezés elérése növeli a konverziókat. Ha egy weboldal releváns és hasznos információkat nyújt, a felhasználók nagyobb valószínűséggel végeznek vásárlást vagy más konverziós cselekvést.
 4. SEO optimalizáció: A SERP-en való megjelenéshez a keresőoptimalizálás (SEO) kulcsfontosságú. A megfelelő kulcsszavak használata, a minőségi tartalom és a weboldal technikai optimalizálása mind hozzájárulnak a jó SERP helyezéshez.

Milyen tényezők befolyásolják a helyezést a keresési oldalakon?

Az alábbi tényezők alapján alakulnak ki az organikus találatok, amelyeket a keresőmotor algoritmusa generál. A kulcsszó relevanciája, a weboldal minősége és a felhasználói interakció mind befolyásolja az organikus találatok helyezését a SERP-en

 1. Kulcsszó relevancia és összefüggés: A Google csak olyan találatokat jelenít meg, amelyek relevánsak a lekérdezésedhez. Ez azt jelenti, hogy a keresőmotor megpróbálja azonosítani a lekérdezés szándékát és a releváns tartalmat hozzárendelni hozzá.
 2. Felhasználói előzmények: A keresőmotorok figyelembe veszik a felhasználó korábbi kereséseit is, és ennek alapján személyre szabott találatokat jelenítenek meg. Például ha valaki korábban kereste a “olajszűrő csere” kifejezést, akkor a későbbi kereséseknél kapcsolódó témákat is megjelenítheti a SERP-en.
 3. Hitelesség és megbízhatóság: Mivel több millió oldal versenghet ugyanarra a lekérdezésre, a Google a hitelességet és megbízhatóságot is figyelembe veszi. Azok az oldalak, amelyek magas minőségű tartalmat nyújtanak és megbízható forrásokból származnak, nagyobb eséllyel jelennek meg a SERP-en.
 4. Felhasználó földrajzi helye: A felhasználó fizikai helyzetét is figyelembe veszi a keresőmotor, hogy helyileg releváns találatokat jelenítsen meg.

Hogyan lehet jobb helyet szerezni egy SERP-en?

 1. Weboldal betöltési sebességének javítása: A gyors vagy lassú weboldalbetöltés közvetlen hatással van a Google rangsorolására. A gyorsan betöltő oldalak általában jobb helyezést érnek el a Google első oldalán. Használhatod a Google PageSpeed Insights vagy a Semrush Website Checker eszközöket, hogy ellenőrizd weboldalad sebességét. Néhány tipp a sebesség javításához:
  • Tömörítsd a weboldal képeit.
  • Válassz jobb tárhelyszolgáltatót.
  • Csökkentsd az oldal fájlméretét.
  • Töröld a felesleges harmadik féltől származó scripteket.
 2. Featured Snippet: Kerülj be a kiemelt részletek közé: A kiemelt részletek (Featured Snippets) olyan speciális organikus találatok, amelyeket a Google a lekérdezésre adott válaszként jelenít meg.

Featured Snippet-ekbe kerüléshez használhatod a “Snippet Bait” stratégiát:

  • Válassz egy olyan kulcsszót, amelyre már rangolsz.
  • Nézd meg a kiemelt részleteket a SERP-en, és azonosítsd, milyen típusú kiemelt részletet szeretnél elérni (pl. definíció, lista vagy táblázat).
  • Adj hozzá olyan tartalmat az oldaladhoz, amely illeszkedik a kiválasztott kiemelt részlet típusához.

  3. Minőségi tartalom létrehozása: A minőségi tartalom kulcsfontosságú a SERP helyezés javításában. Készíts releváns, hasznos és jól strukturált tartalmat, amely megfelel a felhasználók szándékának.

  4. Kulcsszavak optimalizálása: Használj hosszú farok kulcsszavakat, amelyek relevánsak a célközönséged számára.

  5. Belső linkek optimalizálása: Használj belső linkeket, hogy összekapcsold a releváns oldalakat egymással.

  6. Külső linkek építése: Szerezz minőségi visszahivatkozásokat (backlinkeket) más weboldalaktól.

  7. Frissíts régi tartalmat: Optimalizáld a régi tartalmat a felhasználói szándék alapján.

  Összefoglalás: Mint látjuk, a SERP elemzés során az első és legfontosabb titok, megismerni és megérteni a felhasználók keresési szándékát. Ez segít a releváns tartalom létrehozásában és a jobb rangsorolás elérésében.


  Mind a seo stratégiád kialakításában, mind honlapod egyes oldalainak, vagy egészének átnézésben (seo Audit), de egyéb seo kérdésekben is, nyugodtan lépj velem kapcsolatba, örömmel segítek.