Skip to content

Keresőalgoritmusok ♥ Keresőoptimalizálás könnyen és érthetően

keresőalgoritmusok_seolady

Keresőalgoritmusok: Az alapvető keresőmotorok működése és a rangsorolást befolyásoló tényezők

A modern internetes keresőmotorok kulcsfontosságú szerepet játszanak az információk elérhetőségében és a felhasználók számára való kényelmes keresésben. Azok a bonyolult keresőalgoritmusok, amelyek ezeket a keresőmotorokat hajtják, mélyen beágyazódnak a digitális ökoszisztémába, és számos tényezőt vesznek figyelembe a találatok rangsorolása során.

A keresőalgoritmusok, avagy a keresőmotorok működése

A népszerű keresőmotorok közé tartoznak:

 1. Google: A világ legnépszerűbb keresőmotora, amely a legtöbb országban a piacvezető.
 2. Bing: A Microsoft által üzemeltetett keresőmotor, amely egyre népszerűbbé válik.
 3. Yahoo: Egy másik hagyományos keresőmotor, amely továbbra is népszerű.
 4. DuckDuckGo: Egy adatvédelem-centric keresőmotor, amely nem követi nyomkövetési gyakorlatokat.
 5. Baidu: Különösen Kínában népszerű keresőmotor.
 6. Yandex: Oroszországban elterjedt keresőmotor.

Ezen kívül vannak olyan keresőmotorok is, amelyek specifikus területekre vagy célcsoportokra összpontosítanak, például a YouTube videókra, a Pinterest képekre, vagy a szakmai keresésekre specializált LinkedIn. A keresőmotorok széles körben használt eszközök a mindennapi életben, és fontos szerepük van az internetes tartalmak felfedezésében és elérésében.

A keresőmotorok alapvetően két fő fázisban működnek: az információgyűjtés és az indexelés, valamint a lekérdezés és a rangsorolás. Az alábbiakban részletezzük mindkét folyamatot:

1. Információgyűjtés és indexelés

a. Robotok és pókok

A keresőmotorok rendszeresen küldenek robotokat vagy pókokat a weboldalakhoz, hogy begyűjtsék azok tartalmát. Ezek a robotok felfedezik az oldalakat, és különböző információkat gyűjtenek, például címeket, meta leírásokat és szöveges tartalmakat.

Az internetes keresőmotorok robotokat, más néven pókokat vagy web crawler-eket küldenek ki a weboldalak felfedezésére és azok tartalmának gyűjtésére. Ezek a robotok kulcsfontosságúak az információk indexelésében és a keresési találatok generálásában. Az alábbiakban részletesen kifejtem, hogyan működnek ezek a robotok:

 1. Robotok vagy Pókok (Crawlers/Web Crawlers): Ezek az automatizált programok az interneten böngészik és adatokat gyűjtenek. A keresőmotorok rendszeresen küldenek ki ilyen pókokat, hogy friss információkat és tartalmakat találjanak az új vagy már ismert weboldalakon.
 2. Felfedezés: A pókok a weboldalakat „felfedezik” vagy „látogatják” azáltal, hogy követik a linkjeiket. Ha egy weboldal linkel egy másikra, akkor a pók követi azt, és így további oldalakat fedez fel.
 3. Információgyűjtés: Amikor a pók meglátogat egy weboldalt, az mindenféle információt gyűjt, például címet, meta adatokat, szöveges tartalmakat, képeket stb. Ezeket az adatokat később az indexeléshez használja fel.
 4. Indexelés: A pókok által gyűjtött adatokat egy nagy adatbázisban rendezik el, amely az index. Ez az index segíti a keresőmotorokat a gyors és hatékony találatok szolgáltatásában a felhasználói lekérdezésekre.

A keresőmotorok pókjai általánosan követik a linkeket, de vannak irányelvek, amelyeket a webmesterek megadhatnak a „robots.txt” fájlban. Ez lehetővé teszi számukra, hogy ellenőrizzék, mely területekre engedélyezik vagy tiltják a pókok hozzáférését.

Ez a folyamat rendszeresen megismétlődik, így a keresőmotorok mindig naprakész információkkal rendelkeznek a webes tartalmakról. Az információk folyamatosan frissülnek, így a keresőmotorok gyorsan és pontosan tudják szolgáltatni a felhasználók keresési eredményeit.

b. Indexelés


Az indexelés egy folyamat, amely során a keresőmotorok összegyűjtött adatokat rendezik és tárolják egy hatalmas adatbázisban, amit „indexnek” nevezünk. Ez az index az alapja annak, hogy a keresőmotorok gyorsan és hatékonyan szolgáltathassák a felhasználóknak a releváns találatokat a kereséseikre.

Az indexelési folyamat további részletezése:

1. Adatgyűjtés és értékelés

A keresőrobotok a weboldalakon található információkat rendszeresen begyűjtik. Ez magában foglalja a címeket, a meta adatokat, a szöveges tartalmat, a képeket és más elemeket. Az adatgyűjtés során a keresőrobotok értékelik a tartalmat, például az oldal témáját, a kulcsszavakat, a szöveg relevanciáját és az oldal struktúráját.

2. Duplikációk és kizárás

Az indexelés során a keresőmotoroknak kezelniük kell a weboldalak közötti duplikációkat és kizárniuk kell azokat a tartalmakat, amelyek nem relevánsak vagy spam-eszközök. Az ilyen tartalmak bekerülhetnek a keresőmotorok „sandbox”-jába vagy akár törölhetők is az indexből.

3. Index építése

Az összegyűjtött és értékelt adatokat egy strukturált adatbázisba rendezik, amit indexnek neveznek. Az index tartalmazza a weboldalak kulcsszavait, címeit, URL-jeit és más metaadatokat, amelyek segítik a keresőmotort a találatok gyors kiszolgálásában a felhasználói keresésekre.

4. Rangsorolási algoritmusok

Az indexben lévő információk rangsorolása a keresőmotorok rangsorolási algoritmusainak segítségével történik. Ezek az algoritmusok számos tényezőt vesznek figyelembe, például a kulcsszó sűrűségét, a linkprofilokat, a felhasználói élményt, a frissességet és más rangsorolási tényezőket. A cél az, hogy a felhasználóknak a lehető legrelevánsabb és legértékesebb találatokat szolgáltassák.

5. Frissítések és karbantartás

Az indexet rendszeresen frissítik és karbantartják. A keresőmotorok folyamatosan figyelik a weboldalak változásait és frissítik az indexüket a legújabb információkkal. Ez biztosítja, hogy a keresőmotorok mindig naprakész találatokat nyújtsanak.

Az indexelés tehát egy dinamikus és folyamatosan változó folyamat, amelynek célja, hogy a keresőmotorok a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsák a felhasználóknak, és a lehető legrelevánsabb találatokat szolgáltassák minden keresésre.

2. Lekérdezés és rangsorolás

a. Lekérdezés

Amikor egy felhasználó keresést indít, a keresőmotorok egy speciális algoritmus segítségével összehasonlítják a lekérdezést az indexükben található információkkal..

A lekérdezés (vagy keresési lekérdezés) az a szöveg vagy kifejezés, amit a felhasználók begépelnek a keresőmotorok keresőmezőjébe, amikor információra, termékre, szolgáltatásra vagy más online tartalomra keresnek. A lekérdezés célja az, hogy a keresőmotorok által szolgáltatott találatok közül a legrelevánsabbakat és leginkább a felhasználó igényeinek megfelelő tartalmat kínálja.

Minden lekérdezés egy kulcsszó! A lekérdezések lehetnek különböző típusúak:

 1. Kulcsszavak:
  • Egyszerű szavak vagy kifejezések, amelyek leírják a felhasználó szándékát. Például: „kávéfőző vásárlás”.
 2. Hosszabb kifejezések:
  • Több szóból vagy kifejezésből álló lekérdezések, (longtail kulcsszavak) amelyek részletesebben kifejezik a felhasználó szándékát. Például: „legjobb kávéfőző az otthoni használatra 2023-ban”.
 3. Kérdések:
  • Kifejezetten kérdésként megfogalmazott lekérdezések. Például: „Hogyan válasszak kávéfőzőt?”.
 4. Érzelmek vagy szándékok:
  • Olyan lekérdezések, amelyek az érzelmekre vagy szándékokra utalnak. Például: „legboldogabb állatok a világon” vagy „kreatív hobbi ötletek”.

A keresőmotorok ezeket a lekérdezéseket elemzik és összevetik az általuk indexelt adatokkal, majd rangsorolják a találatokat a relevanciájuk alapján. A lekérdezések kulcsfontosságúak a keresőmotorok működésében, és azok pontos megértése lehetővé teszi a keresőmotoroknak, hogy a felhasználók számára a lehető legjobb találatokat szolgáltassák.

b. Rangsorolás

A rangsorolási folyamat során a keresőmotorok figyelembe veszik számos tényezőt, hogy meghatározzák a találatok sorrendjét. Ezek a tényezők rendszerint titkosak, de az iparban elterjedt néhány fontos kategória:

Rangsorolást befolyásoló tényezők

1. Kulcsszavak és tartalom

A keresőmotorok figyelik a kulcsszavakat az oldalak címeiben, meta leírásaiban és a szöveges tartalomban. Azok az oldalak, amelyek tartalmazzák a releváns kulcsszavakat, nagyobb valószínűséggel kerülnek előre a találati listán.

2. Hivatkozások és visszahivatkozások

A weboldalak közötti hivatkozások szintén fontosak. Minél több minőségi weboldal linkel egy másikra, annál magasabbra rangsorolhatja azt a keresőmotor.

3. Oldalstruktúra és felhasználói élmény

A jól strukturált, könnyen navigálható oldalak előnyben részesülnek. A felhasználói élmény, az oldal sebessége és a mobilbarát kialakítás mind kulcsszerepet játszik a rangsorolásban.

4. Friss tartalom

A friss, naprakész tartalom szintén fontos tényező lehet a rangsorolásban. A keresőmotorok szeretik a gyakran frissített oldalakat.

5. Lokalitás és személyre szabás

A keresőmotorok egyre inkább figyelnek a felhasználók helyére és személyes preferenciáira. Azok az oldalak, amelyek személyre szabott és lokalizált tartalmat kínálnak, jobban teljesíthetnek a keresési eredményekben.

Összefoglalás

A keresőalgoritmusok rendkívül összetettek és folyamatosan változnak az iparág és a felhasználói igények fejlődésével. Azok a weboldalak, amelyek megértik ezeket az algoritmusokat és törekednek a minőségi tartalomra és a felhasználói élményre, nagyobb valószínűséggel érhetik el a keresőmotorok által kínált előnyöket. A keresési eredmények optimalizálása tehát kulcsfontosságú a digitális térben való sikeres jelenléthez.

Mind a seo stratégiád kialakításában, mind honlapod egyes oldalainak, vagy egészének átnézésben (seo Audit), de egyéb seo kérdésekben is, nyugodtan lépj velem kapcsolatba, örömmel segítek.